Maket Roket Yarışması

Merkezimizde 07 Ocak 2023 Cumartesi günü 09.30-15.00 saatleri arasında Maket Roket Yarışması düzenlenecektir.

05.01.2023 272

SEYHAN BİLİM VE SANAT MERKEZİ

MAKET ROKET YARIŞMASI UYGULAMA KILAVUZU

1.Yarışmanın Amaçları

Maket Roket Yarışması;

•Farklı görsel öğretim materyalleri ile ürün ortaya çıkarabilme,

•Grup çalışması yapabilme,

•Görev paylaşımı, iş birliği, bireysel farklılıkların önemini kavrama, sorumluluk alabilme, ekip ruhu, öğrenciler arası iletişimin arttırılması,

•Materyal tasarımı ile yaratıcılığı geliştirebilme,

•Uzay ve uzay araçlarına ilginin arttırılması ve bu konuda farkındalık oluşturulması ve araştırmalara teşvik edilmesi amaçlanmaktadır.

2. Uygulama Esasları

Maket Roket Yarışması;

•07.01.2023 Cumartesi günü gerçekleştirilecek olup yarışma Seyhan Bilim Sanat Merkezi hafta sonu grubu öğrencileri arasında gerçekleştirilecektir. Bununla birlikte Seyhan Bilim Sanat Merkezi hafta içi grubu öğrencilerinden de yarışmaya katılmak isteyenlerin 07.01.2023 Cumartesi saat 09.10'da merkezde bulunmaları gerekmektedir.

•Maket roket yarışmasına katılacak tüm öğrencilerin yarışmaya gelirken maket yapımı sırasında kullanacakları malzemeleri yanlarında getirmeleri gerekmektedir.

•Roket maketleri gruplar halinde yapılacak olup, gruplar yarışma öncesinde merkezde belirlenecektir.

•Tüm gruplar bir mentör gözetiminde çalışmalarını gerçekleştireceklerdir. Mentörler Seyhan Bilim ve Sanat Merkezi Öğretmenlerinden belirlenecektir.

•Yarışma süreci maket roket yapım aşaması ve değerlendirme kısmı olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda 09.10-12.00 arası gruplar maket roketlerini hazırlayacaklar, 12.30- 15.20 saatleri arası değerlendirme ve ödül kısmı şeklinde gerçekleştirilecektir.

•Yarışmaya katılacak ürünler Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na Milli Eğitim Temel Kanunu'na Türk Milli Eğitimi'nin temel amaçlarına ve toplumumuzun kültürel değerlerine uygun; özgün özelliklere sahip olmalıdır.

•Oluşturulacak ürünlerin öğrencinin gelişim seviyeleri, ilgi, istek, ihtiyaç ve yetenekleri ile pedagojik esaslarına uygunluğu mentörleri tarafından dikkate alınmalıdır.

•Yarışmanın işleyişi, mentörlerin ve öğrencilerin sürece katılımının izlenmesi ve değerlendirilmesinden yarışma koordinatörleri görevli olacaktır.

•Yarışma jürisi iki veli, bir merkez idarecisi, bir öğretmen olmak üzere dört kişiden oluşmaktadır. Mentörler yarışmada jüri üyesi olarak görev yapamazlar.

•Yarışma ödülleri jüri tarafından tüm grupların değerlendirilmesi tamamlandıktan sonra verilecektir.

3. Katılım Şartları

Maket Roket yarışması;

•Etkinliğe Seyhan Bilim ve Sanat Merkezinde öğrenim görmekte olan tüm öğrenciler katılabilir.

•Yarışmaya katılan ürünlerin hukuki ve bilimsel sorumluluğu yarışma katılımcılarına aittir. Teslim edilen çalışmalar yılsonunda sergilenmek üzere Seyhan Bilim ve Sanat Merkezinde kalacaktır.

•Yarışmaya katılacak öğrencilerin maket roket yapımında kullanacağı malzemeleri yanında getirmesi gerekmektedir. Yarışma sırasında kullanacakları malzemelerden katılımcılar sorumludur.

4. Etkinliğin Duyurulması

Maket Roket Yarışması;

•Seyhan Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerine danışmanları aracılığı ile whatsapp ve sosyal medya aracılığı ile duyurulacaktır.

5. Değerlendirme

•Yarışma sürecine katılım yarışma koordinatörleri tarafından değerlendirilecektir.

•Maket roketlerin değerlendirilmesi Seyhan Bilim ve Sanat Merkezi öğrenci velilerinden iki kişi, bir öğretmen ve bir idareci olmak üzere dört kişiden oluşan bir jüri tarafından yapılacaktır.

•Yarışma kriterlerine göre değerlendirme yapılacak olup, değerlendirme formu jüri üyelerine yarışma koordinatörleri tarafından verilecektir.

•Değerlendirme sırasında, maket roketin sunumu jüri üyelerine grup lideri tarafından 10 dakika süreyi aşmayacak şekilde yapılacaktır.

•Değerlendirme jüri üyeleri tarafından sunum sırasında değerlendirme formu doldurularak yapılacak sunum bitiminde koordinatörler tarafından formlar toplanacaktır.

•Tüm grupların değerlendirilmesi tamamlandıktan sonra formlardan elde edilen puanlar koordinatörler tarafından hesaplanacak dereceye giren gruplar açıklanarak ödülleri verilecektir.