2025 Bilsem Öğrenci Tanılama ve Yerleştirme Sürecinin Bireysel Değerlendirme Süreci Başladı!

14.04.2025 143

 BİREYSEL DEĞERLENDİRME TARİHLERİ ve UYGULAMA MERKEZLERİ 
Genel Zihinsel Yetenek Alanı 14 Nisan-27 Haziran 2025 Adayın kayıtlı olduğu okulun bağlı olduğu Rehberlik ve Araştırma Merkezleri (RAM)
Müzik Yetenek Alanı 14-18 Nisan 2025 Yüreğir Bilim ve Sanat Merkezi (müzik yetenek alanında bireysel değerlendirmeye kalan tüm adaylar)
Resim Yetenek Alanı 19-20 Nisan 2025 Seyhan Cebesoy İlkokulu (resim yetenek alanında bireysel değerlendirmeye kalan tüm adaylar)

 

GENEL ZİHİNSEL YETENEK ALANI BİREYSEL DEĞERLENDİRME UYGULAMA ESASLARI

1. Uygulamalar, eğitsel değerlendirme ve tanılama hizmetleri kapsamında 14 Nisan-27 Haziran 2025 tarihleri arasında öğrencilerin kayıtlı olduğu okulların bağlı oldukları rehberlik ve araştırma merkezleri tarafından gerçekleştirilecektir.  

2. Öğrenci randevuları öncelikle 2. sınıf düzeyi, daha sonra 3. sınıf düzeyi ve son olarak da 1. sınıf düzeyi olacak şekilde oluşturulacaktır.

3. Randevu bilgilerinin yer aldığı giriş belgeleri, adayların kayıtlı olduğu örgün eğitim kurumlarınca 08 Nisan 2025 tarihinden itibaren “e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi” üzerinden alınarak adayın velisine imza karşılığında teslim edilecektir. Okul müdürlükleri, uygulama giriş belgelerini adaylara teslim etmekle yükümlüdür.

4. Öğrenciler uygulama giriş belgelerinde belirtilen tarih ve saatte uygulama giriş ve kimlik belgeleri ile uygulamanın yapılacağı merkezlerde hazır bulunacaklardır. Uygulama giriş ve kimlik belgelerini ibraz etmeyen öğrenciler değerlendirmeye alınmayacaklardır.

5. Öğrenciler, uygulama giriş belgelerinde yazılı bulunan randevu saatinden en fazla on beş (15) dakikaya kadar yaşanan gecikmelerde değerlendirmeye alınacak olup bu sürenin aşılmasından sonra değerlendirme merkezlerinde hazır bulunsalar bile sonraki randevuların aksamasına sebep olacaklarından kurum müdürlükleri tarafından tutanak tutularak değerlendirmeye alınmayacaklardır.

6. Uygulayıcı tarafından uygulamanın yapılamayacağı kararına varılan durumlarda (öğrencinin test performansını etkileyecek derecede görme ve/veya işitme engelinin olması, testin gerektirdiği kadar Türkçeye hâkim olmaması, test sorularına ezbere cevap verildiğinin gözlemlenmesi vb.) öğrenci değerlendirmeye alınmayacak, bu durum tutanak altına alınarak il tanılama sınav komisyonları aracılığıyla Merkez Tanılama Sınav Komisyonuna bildirilecek ve nihai karar bu komisyonca verilecektir.

 

RESİM YETENEK ALANI BİREYSEL DEĞERLENDİRME UYGULAMA ESASLARI

1. Uygulamalar, ülke genelinde eş zamanlı olarak başlayacaktır. Resim yetenek alanı uygulamaları;

•    3. sınıflar için 19 Nisan 2025 tarihi sabah 09.00 oturumuna,

•    2. sınıflar için 19 Nisan 2025 tarihinde öğleden sonra 13.30,

•    1. sınıflar için 20 Nisan 2025 tarihinde sabah 09.00 oturumuna tek uygulama olacak şekilde planlanacaktır.

2. Değerlendirmeye alınacak aday sayıları dikkate alınarak uygulama merkezleri belirlenecek ve adaylar MEBBİS BİLSEM İşlemleri Modülü üzerinden uygulama merkezlerine yerleştirilirken günde iki uygulama (4 oturum) ve her sınıf 20 öğrenci olacak şekilde planlama yapılacaktır.

3. Randevu bilgilerinin yer aldığı giriş belgeleri adayların kayıtlı olduğu örgün eğitim kurumlarınca 08 Nisan 2025 tarihinden itibaren “e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi” üzerinden alınarak adayın velisine imza karşılığında teslim edilecektir. Okul müdürlükleri adaylara uygulama giriş belgelerini teslim etmekle yükümlüdür.

4. Öğrenciler, uygulama giriş belgelerinde belirtilen uygulama başlama saatinden otuz dakika öncesinde uygulama giriş ve kimlik belgeleri ile uygulamanın yapılacağı okul/kurumda hazır bulunacaklardır. Uygulama giriş ve kimlik belgelerini ibraz edemeyen öğrenciler değerlendirmeye alınmayacaklardır.

5. Değerlendirmeler, resim yetenek/beceri alanı değerlendirme komisyonları oluşturularak yapılacaktır.

6. Uygulamaya girecek adayların uygulama salonlarına alınırken yanlarında kâğıt, kalem, boya kalemi vb. materyaller bulundurmamasına dikkat edilecektir. Öğrencilerin kâğıt üzerinde siyah renkli kalem dışında bir kalem ile çizme, boyama vb. işaretleme yapmaları durumunda adayın kâğıdı değerlendirmeye alınmayacaktır.

7. Uygulama öncesi öğrencilere derecelendirme ölçeği hakkında bilgi verilecektir.

8. Uygulama, 2B kalem, yumuşak silgi, kalemtıraş ve A3 kâğıt ile yapılacak ve tüm malzemeler uygulama merkezlerinde hazır bulunacaktır.

9. Öğrencilerin yanlarında sadece uygulama giriş ve kimlik belgeleri olacaktır.

 

MÜZİK YETENEK ALANI BİREYSEL DEĞERLENDİRME UYGULAMA ESASLARI

1. Uygulamalar, ülke genelinde eş zamanlı başlayacaktır.

2. Değerlendirmeye alınacak öğrenci sayıları günde 4 oturum ve her bir oturum 12 öğrenci olacak şekilde planlama yapılacaktır. Randevular, sınıf düzeyleri dikkate alınarak oluşturulacaktır. Ancak bir sınıf düzeyi tamamlandıktan sonra oturumda boşluk kalırsa diğer sınıf düzeyinden adaylar yerleştirilebilecektir.

3. Randevu bilgilerinin yer aldığı giriş belgeleri, adayların kayıtlı olduğu örgün eğitim kurumlarınca 08 Nisan 2025 tarihinden itibaren “e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi” üzerinden alınarak adayın velisine imza karşılığında teslim edilecektir. Okul müdürlükleri adaylara uygulama giriş belgelerini teslim etmekle yükümlüdür.

4. Öğrenciler, uygulama giriş belgelerinde belirtilen tarihte uygulama başlama saatinden otuz dakika öncesinde uygulama giriş ve kimlik belgeleri ile uygulamanın yapılacağı okul/kurumda hazır bulunacaklardır. Uygulama giriş ve kimlik belgelerini ibraz edemeyen öğrenciler değerlendirmeye alınmayacaklardır.

5. Bireysel değerlendirmeye girecek öğrencilere yönelik hazırlanmış olan “Örnek Uygulama Videosu” https://orgm.meb.gov.tr/ adresinde yayımlanacaktır. Adaylar, verilen adresten müzik yetenek tanılamasına ilişkin bilgi alabileceklerdir. Ayrıca her oturum öncesinde adayların tamamına uygulama hakkında ön bilgilendirme yapılacaktır. Daha sonra adaylar bireysel olarak değerlendirmeye alınacaktır.

6. Değerlendirmeler, müzik yetenek/beceri alanı değerlendirme komisyonları oluşturularak yapılacaktır.

7. Uygulamada kullanılan soru sayıları aynı olmakla beraber sorular sınıf seviyelerine göre farklı hazırlanmıştır.