Deprem Sonrası Yetişkinler ve Çocukların İyi Oluş Süreçlerini Destekleyecek Öneriler!
Deprem Sonrası Yetişkinler ve Çocukların İyi Oluş Süreçlerini Destekleyecek Öneriler
Deprem Sonrası Yetişkinlerin İyi Oluş Süreçlerini Destekleyecek Öneriler
- Fiziksel sağlığınıza dikkat edin ve bedeninizi gözlemleyin. Fiziksel sağlık ve ruh sağlığı birbiriyle yakından ilişkilidir. Fiziksel sağlığınıza dikkat etmek ruh sağlığınızı da korur.
- Yaşadığınız kaygı ve korkuları sizi seven, destekleyen aile bireyleri ve arkadaşlarınızla paylaşın. Bu dönemde yalnız kalmak, kendini diğerlerinden izole etmek depremin olumsuz etkisini daha çok yaşamanıza neden olur.
- Günlük rutinlerinizi sürdürmeye çalışın. Durumunuz elverdiğince en kısa sürede günlük rutinlerinize dönün. İşinize, okulunuza gidin. Yapmaktan keyif aldığınız, size iyi geldiğini bildiğiniz davranışları, aktiviteleri yapmaya devam edin.
- Kendinize zaman tanıyın. Duygu ve düşüncelerinizin dengelenmesinin biraz zaman alabileceğini kabul edin. Duygularınızda iniş çıkışlar olması normaldir. Kendinize karşı sabırlı olun.
- Sadece güvenilir kaynaklardan gelen bilgiye inanın, siz de sadece güvenilir kaynaktan gelen bilgiyi diğerlerine iletin.
- Sosyal ve görsel medyada paylaşılan travmatik görüntülerden olabildiğince uzak durun.
- Deprem gibi olağandışı bir olaya ruhunuz olağan tepkiler veriyor. Travmatik olay sonrası gösterilen her tepkinin olağandışı bir olaya verilen normal tepkiler olduğunun farkına varın.
Deprem Sonrası Çocuklarınıza Yardımcı Olmak İçin Öneriler
- DİNLEYİN
- Çocukları 'etkin' bir şekilde dinlemek, duygularını yok saymamak, onlara karşı mümkün olduğunca dürüst olmak, uygunsuz içeriklere (yaralı, enkaz, yıkım vb.) maruz kalmamalarını sağlamak böylesi bir doğal afetin yarattığı travmatik etkileri hafiflemek için en önemli adıdır.
- DESTEKLEYİCİ BİR ORTAM YARATIN
- Çocukların soru sorabileceklerini bildikleri açık, rahat ve destekleyici bir ortam yaratın. Ama bunu yaparken onları zorlamamaya dikkat edin. Hazır olmadıkları sürece çocuklarla böylesi hassas konuları konuşmak olumsuz etkiler yaratabilir. İhtiyaç duydukları, sordukları ve bilmeleri gereken kadarını, yaş düzeyine uygun bir şekilde anlatın.
- DÜRÜST OLUN
- Doğru bilgileri dürüst bir yaklaşımla paylaşın. Örneğin, depremden korkmaması için 'merak etme, deprem burada olmaz ya da geçti bitti bir daha tekrarlanmaz' gibi hem gerçeklik algısına zarar verebilecek hem de olası bir tekrar yaşanma halinde size ve hayata olan güvenlerini zedeleyebilecek söylemlerde bulunmayın.
- GÜVEN VERİN VE GERÇEKÇİ OLUN
- Çocukların çoğu zaman durumları kişiselleştirme eğiliminde olduklarını unutmayın. Kendileri için, yakın aile üyeleri veya arkadaşları için endişelenebilirler. O nedenle güvende olduklarını hissettirin. Ancak, güven vermek için gerçekçi olmayan söylemlerden kaçının; örneğin yeni bir deprem olmayacağının sözünü veremezsiniz. Bilsinler ki yanlarındasınız ve güvende olmalarını önemsiyorsunuz.
- KENDİNİZİ GÖZLEMLEYİN
- Kendi söylemlerinizi, duygularınızı ve davranışlarınızı kontrol altında tutmaya çalışın. Evet, zor olabilir ancak çocukların çok iyi gözlemciler olduğunu unutmayın. Sizin tepkilerinizi, söylemlerinizi adeta hafızalarına kazırlar ve sizin endişeniz, korkularınız onlara da geçer. Kendinizi özellikle çocuklarınızın yanında biraz daha sakin tutmaya çalışmanızda fayda var.
- POZİTİF BİLGİ VERİN
- Zor durumlar için çalışan, depremden etkilenen insanlara, şehirlere yardım götüren binlerce insan olduğundan bahsedin. Kurum ve kuruluşların isimlerini, neler yaptıklarını, deprem bölgelerinde ne tür çalışmalar yaptıklarını anlatın. Yardımlaşmaktan bahsetmek ve oradaki insanlara yardım edenlerin olduğunu bilmek çocukları bir nebze de olsun iyi hissettirebilir ve olası bir deprem durumunda kendilerine de yardım ulaşabileceğini düşünmeye başlayabilirler.
- ÇOCUKLARI TRAVMATİK HABERLERDEN UZAK TUTUN
- En önemlisi çocukları aktif haberlerden mümkün olduğunca uzak tutmaya dikkat edin. Yaralı sayısı, ölüm vakaları, yıkılan binalar, artçı deprem haberleri gibi kaygı ve korkuyu tetikleyecek içeriklere maruz kalmaları, durumu onlar için zorlaştırabilir.
- ÇOCUKLARIN RUTİNLERİNİ DEVAM ETTİRİN
- Tüm bunların yanı sıra mümkün olduğunca evdeki rutinleri devam ettirmeye gayret edin. Çocuklarınızın uyku saatleri, yemek düzenleri gibi alışkanlıklarını bozmadan rutinlerini sürdürmek oldukça önemlidir.
- ÇOCUKLARIN TEPKİLERİNİ GÖZLEMLEYİN
- Tıpkı duygusal ve psikolojik tepkiler gibi çocukların fiziksel tepkilerinin de farkına varın. Baş ağrısı, karın ağrısı, uyku bozuklukları başta olmak üzere çeşitli fiziksel semptomları gözlemlemenizde ve önlem almanızda fayda var.
- BİRLİKTE VAKİT GEÇİRİN
- Bir afet sonrasında çocuklarla birlikte rahatlatıcı, eğlenceli bir şeyler yapmak ya da onlarla oyunlar oynamak size öncelikli ihtiyaç olarak gelmeyebilir. Çocukların deprem sonrasında yeniden toparlanmaları için onlarla birlikte hoşça vakit geçirecek aktiviteler yapmak oldukça önemli ve gereklidir. Oyun çocukların kendilerini en iyi ifade edebildikleri yöntemlerden biridir.
Seyhan Kaymakamlığı tarafından hazırlanan Deprem Sonrası Yetişkinler ve Çocukların İyi Oluş Süreçlerini Destekleyecek Önerileri içeren broşüre ulaşmak için tıklayınız.