Tanılama Süreci

21.11.2021 287

Tanılama Süreci

Aday gösterme

MADDE 8 – (1) Bakanlıkça belirlenen tanılama yaşı veya sınıf seviyesi esas alınarak ve genel zihinsel yetenek, görsel sanatlar ile müzik alanlarında özel yetenekli olduğu düşünülen öğrencilerin BİLSEM'lere aday gösterilmesi ile ilgili iş ve işlemler, Bakanlıkça yayımlanan tanılama takvimi doğrultusunda yürütülür.

(2) Genel zihinsel yetenek alanında Bakanlıkça belirlenen tanılama yaşı veya sınıfseviyesi dışında aday gösterilen öğrenciler, rehberlik ve araştırma merkezlerince özel yetenekli olarak tanılananlar il özel eğitim hizmetleri kurulu kararı ile destek eğitim odası hizmetinden faydalanır.

(3) Görsel sanatlar ve müzik yetenek alanlarında Bakanlıkça belirlenen tanılama yaşıveya sınıf seviyesi dışında aday gösterilen öğrencilerin başvuruları, il tanılama sınav komisyonuna yapılır. İl tanılama sınav komisyonu tarafından görsel sanatlar ve müzik yetenek alanında özel yetenekli olarak tanılananlar, destek eğitim odalarından faydalanır.

(4) Özel yetenekli birey olarak tanılanan öğrencinin kademeler arası geçişte yenideneğitsel değerlendirme ve tanılaması yapılmaz.

Tanılama

MADDE 9 – (1) BİLSEM'e kaydı yapılacak öğrencilerin tanılanmasına ilişkin iş ve işlemler Bakanlığın yayımladığı kılavuz doğrultusunda Bakanlık, il tanılama sınav komisyonu, BİLSEM'ler ile rehberlik ve araştırma merkezlerince yürütülür.

Bu sürece ilişkin olarak Bakanlıkça yürütülecek iş ve işlemler şunlardır:

a) Sınav ve tanılama takvimini belirlemek.

b) Tanılama yaşı ve sınıf düzeyini belirlemek.

c) Gözlem formlarını değerlendirerek grup tarama uygulamasına alınacak öğrencileribelirlemek.

ç) Grup tarama ölçme araçları ve ölçütlerini belirlemek.

d) Grup tarama testinin, aynı tarihte ve saatte uygulanarak merkezi sistemle yapılmasını sağlamak.

e) Grup tarama uygulamasında belirlenen ölçütte ya da üzerinde performans gösterenöğrencilerin, bireysel incelemeye alınmalarını sağlamak.

f) Bireysel incelemede kullanılacak objektif ve standart testleri belirlemek ve uygulamayı yapacak uzman personelin yetiştirilmesini sağlamak.

g) Görsel sanatlar ve müzik yetenek alanında değerlendirmeye alınacak öğrencilerindeğerlendirme kriterlerini belirlemek.

ğ) İl tanılama sınav komisyonu tarafından tanılama sonuçları bildirilen öğrencilerden BİLSEM'e yerleştirilmeye hak kazananları belirlemek.

(2) Rehberlik ve araştırma merkezleri tarafından yürütülecek iş ve işlemler şunlardır:

a) İl tanılama sınav komisyonunca verilen görevleri yapmak.

b) Bireysel incelemeyi yapacak öğretmenleri il tanılama sınav komisyonuna önermek.

c) Genel zihinsel yetenek alanında aday gösterilen öğrencilerin bireysel incelemesiniyapmak.

Grup tarama

MADDE 10 – (1) Aday gösterilen öğrencilerin grup tarama uygulaması Bakanlıkça belirlenen ölçütler esas alınır.

(2)Aday gösterilen öğrenciler Bakanlıkça belirlenen ölçme araçları ile grup taramauygulamasına alınır.

Bireysel inceleme

MADDE 11 – (1) Tanılama takvimi süreci içerisinde, grup taramasında belirlenen ölçütte ya da üzerinde performans gösteren öğrencilerin listesi Bakanlıkça il tanılama sınav komisyonuna gönderilir. İl tanılama sınav komisyonu tarafından Bakanlıkça belirlenen ölçütler doğrultusunda, objektif ve standart ölçme araçları ile öğrencilerin bireysel incelemesi yapılır.

(2) Bireysel inceleme süreci ile ilgili genel zihinsel yetenek alanına ait evraklar rehberlik ve araştırma merkezlerinde, görsel sanatlar ve müzik yetenek alanına ait evraklar BİLSEM arşivlerinde muhafaza edilir.